top of page
  • Foto van schrijverBurones

Hoe Bepaal Je Prijzen als Creatieve Ondernemer?

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

Als artiest, dromer en maker van prachtige dingen waar de wereld een beetje vrolijker en mooier van wordt komt er ook een moment dat je moet nadenken over….tromgeroffel…. PRIJZEN!


Nu weet ik wat je denkt. "Prijzen? Dat klinkt saai. Ik wil gewoon creëren!" En gelijk heb je. Maar laten we er wat leuks van maken. Hier zijn een paar creatieve formules om die duistere materie van prijsbepaling te doorgronden.

 

1. De 'Koffieverslaving' Prijsformule

De 'Koffieverslaving' Prijsformule

Je dag begint pas echt als je die kop koffie (of drie) hebt gehad. Waarom dit niet meenemen in je prijsbepaling?


Formule: Prijs = (Aantal kopjes koffie per dag x Koffieprijs) + Materiaalkosten + Tijd x Uurloon

Voorbeeld: Stel, je hebt drie kopjes koffie per dag nodig om op gang te komen en ze kosten je €2 per stuk. Je werk heeft €30 aan materiaalkosten en je werkt er 5 uur aan met een gewenst uurloon van €20.

Prijs = (3 x €2) + €30 + (5 x €20)

Prijs = €6 + €30 + €100 = €136


En voilà! Je kunt je koffieverslaving voortzetten en de huur/hypotheek betalen. Dubbel winst!



2. De 'Netflix Marathon' Methode

De 'Netflix Marathon' Methode

Stel je voor dat je niet werkt, maar in plaats daarvan een hele dag Netflix kijkt. Wat zou je dan verdienen? Inderdaad, niks. Dus je prijs moet minstens hoger zijn dan dat niets-doen-leven.


Formule: Prijs = (Aantal afleveringen dat je zou kunnen kijken x 1 afleveringstijd in uren) x Uurloon + Materiaalkosten

Voorbeeld:Je zou 6 afleveringen kunnen kijken van je favoriete serie (elk 1 uur) en je hebt €40 aan materiaalkosten.

Prijs = (6 x 1) x €20 + €40

Prijs = 6 x €20 + €40 = €160


Hé, als je dat bedrag niet vraagt, kun je net zo goed op de bank ploffen en je favoriete serie opzetten. En dat willen we toch niet… toch?



3. De 'Van Gogh' Stijgende Ster Strategie

De 'Van Gogh' Stijgende Ster Strategie

Net als Van Gogh (minus het oorincident) heb je grootse plannen! Je gaat door het dak, maar je moet ergens beginnen. Laten we een start maken met een groeiende prijsschaal.


Formule:Prijs = Basisprijs + (Ervaringsniveau x Aantal jaren actief)

Voorbeeld:Je basisprijs voor een kunstwerk is €100. Je hebt 3 jaar ervaring en je beschouwt jezelf op een schaal van 1-10 als een 5 qua professionaliteit.

Prijs = €100 + (5 x 3)

Prijs = €100 + €15 = €115


Oké, toegegeven, het groeit niet enorm snel, maar hé, Rome is ook niet in één dag gebouwd en Van Gogh verkocht slechts één schilderij tijdens zijn leven. Maar wie weet? Jij wordt misschien de volgende hit!



4. De 'Ka-ching' Kameleon

De 'Ka-ching' Kameleon

Je prijzen variëren net als je kunstwerken: geen dag is hetzelfde! Deze formule is een beetje gek, maar soms werkt gek gewoon.


Formule:Prijs = (Aantal keer ‘Ka-ching’ dat je per dag wilt horen) x Geluksfactor x Kosten

Voorbeeld: Je wil graag minstens 5 keer 'Ka-ching' horen op je telefoon als je iets verkoopt. Je geluksfactor op een schaal van 1-10 is een 8 vandaag (lekker bezig!). En je totale kosten zijn €50.

Prijs = 5 x 8 x €50

Prijs = 40 x €50 = €2000


Dit is misschien een beetje hoog gegrepen, maar je weet nooit hoe goed je dag zal worden! En soms heb je die ene klant die zegt: "Laat die Ka-ching maar komen!"


 

Conclusie

Prijzen bepalen hoeft niet saai te zijn. Met een beetje creativiteit kun je het leuk en speels maken. Maar even serieus: zorg ervoor dat je altijd je kosten dekt, een eerlijk uurloon voor jezelf berekent en misschien een beetje extra toevoegt voor die bakken koffie. Uiteindelijk draait het allemaal om balans – tussen wat jij nodig hebt en wat je klanten willen betalen.

Creëer je meesterwerken en prijs jezelf zoals jij dat verdient! En met elke verkoop komt er een heerlijke "Ka-ching" jouw kant op.


PS: Heb je je prijzen al bepaald met een van deze formules? Laat me weten hoe het ging! Misschien vind je een nieuwe favoriet.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page