top of page

6 Lessen die ik heb geleerd als illustrator op creatieve markten

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

De avonturen als illustrator op creatieve markten: Een verhaal dat begint met een kraampje, een dosis humor en een vleugje artistieke chaos!


Swan Market 2022
Mijn eerste markt in de zomer van 2022

Ben je ooit op een creatieve markt beland en voelde je je als een vis uit het water? Nou, ik wel! Als beginnend illustrator betrad ik deze wonderbaarlijke wereld van kraampjes, kunst en kletspraatjes met de vastberadenheid van een pinguïn op een tropisch strand.

Wat ik ontdekte, was een oceaan van ervaringen, vol met lessen vermomd als grappige anekdotes.

Hier zijn een paar hoogtepunten van mijn avonturen:


1. Voorbereiding

Het gezegde luidt: "Een goede voorbereiding is het halve werk", en oh boy, is dat waar op creatieve markten. Ik leerde al snel dat het niet alleen draait om het hebben van genoeg voorraad en het klaarzetten van mijn kraampje, maar ook om het anticiperen op onverwachte situaties. Van reservepotloden tot ducttape (ja, ducttape is een echte superheld op markten), een goede voorbereiding kan het verschil maken tussen een soepele dag en een stressvolle situatie. Dus, voordat je de creatieve markt betreedt, zorg ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt om de dag te rocken. 


2. Het opzetten van mijn kraampje

Stap één: De levenslessen van Tetris kunnen toegepast worden bij het indelen van alle spullen die je mee wil nemen in de auto. Stap twee: Realiseer je dat het er allemaal veel gemakkelijker uitzag op Pinterest. Stap drie: Improviseer en maak van je kraampje een artistieke chaos waar mensen spontaan van gaan glimlachen.


3. Interactie met klanten

Ik dacht dat ik aardig was in iets verkopen, maar toen begon ik met mensen te praten over mijn eigen werk en realiseerde ik me dat ik net zo charmant was als een cactus. Gelukkig ontdekte ik al snel dat humor de beste ijsbreker is. Ik begon grappen te maken over mijn eigen tekeningen en voilà, plotseling was ik de Picasso van de punchlines 

4. Het balanceren van creativiteit en commercie

Het is een constante dans tussen het volgen van mijn artistieke visie en het luisteren naar wat mensen willen kopen. Moet ik mijn artistieke trots inslikken en een kat in een astronautenpak tekenen omdat mensen daar nu eenmaal dol op zijn?


Luister vooral naar je eigen stem, daar word je zelf het meest gelukkig van, en mensen waarderen je om je eigenheid. Creativiteit ontmoet commercie, en soms komt er een eenhoorn uit.

5. Het overleven van de weersomstandigheden

Regen, zon, wind - je krijgt het allemaal op een creatieve markt. Mijn kraam is een tijdelijk fort tegen de elementen, en ik voel me soms als een kapitein op een schip dat strijd levert tegen de natuurelementen. En ja, soms voelde ik me net zo zeeziek. In de zomer van 2023 stond ik op een markt in hartje Rotterdam op een onstuimige dag. Een paar lege marktkramen gingen vliegen in mijn richting waar ook een jonge kleine helper stond. Nadat mijn ziel weer ingedaald was in mijn lichaam heb ik de kraam opgeruimd met dezelfde snelheid als Usain Bolt op de 100 meter. Soms is het beter om tijdig weg te gaan als het weer tegen je keert.


6. Het belang van netwerken

Naast het verkopen van mijn kunst, ontdekte ik dat creatieve markten een broeinest zijn van gelijkgestemde zielen. Ik maakte vrienden met andere kunstenaars, deelde tips en trucs, en ontdekte nieuwe kansen. Creatieve markten zijn niet alleen plekken om te verkopen, maar ook om te groeien.


 

Dat is het, mijn avonturen als een beginnende illustrator op creatieve markten. Het is een hobbelige rit vol met lachwekkende momenten, maar ik zou het voor geen goud willen missen. Want elke verkoop, elke lach en elke nieuwe connectie heeft me geholpen te groeien, zowel als kunstenaar als persoon. En wie weet, misschien ben jij wel de volgende die met een pinguïn-achtige vastberadenheid de creatieve markt betreedt. Succes en vergeet niet te lachen onderweg!

 

Benieuwd waar mijn volgende markt-avontuur mij brengt?

Ga naar de kalender onderaan mijn homepage

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page