top of page
  • Foto van schrijverBurones

10 Dingen Die Alleen Digitale Illustrators Zullen Begrijpen

Als digitale illustrator heb je waarschijnlijk al te maken gehad met situaties die voor buitenstaanders volkomen vreemd klinken, maar voor ons dagelijkse kost zijn. Hier zijn tien herkenbare situaties die alleen wij écht zullen begrijpen:

10 Dingen Die Alleen Digitale Illustrators Zullen Begrijpen

1. De verloren laag

"Waar is die lijn gebleven!?" Je zit geconcentreerd te werken, maar ineens lijkt een belangrijk detail van je illustratie verdwenen. Na lang zoeken realiseer je je dat het op een verkeerde laag zit of dat je per ongeluk op de verkeerde hebt gewerkt. Een klassieker.


2. Het oneindige undo-vermogen

Dankzij de undo-knop (Ctrl+Z) heb je oneindige controle. Je probeert in het echte leven op dezelfde manier je fouten te herstellen, zoals een kop thee omgooien of struikelen. Oh nee, dan werkt het niet.


3. De nauwkeurigheid van de zoom tool

Je zoomt zo ver in op je werk dat je letterlijk de pixels aan het tellen bent. Van een afstand ziet alles er geweldig uit, maar eenmaal ingezoomd merk je ineens een minuscule fout die niemand ooit zou zien… behalve jij.


4. De pen die opeens een eigen leven gaat leiden

Je bent lekker bezig en ineens werkt je pen of muis niet meer zoals het hoort. Of hij tekent zonder dat je hem aanraakt, of hij reageert helemaal niet. Je begint zenuwachtig alle instellingen te checken, herstart het programma, en overweegt zelfs om de pen heel even streng toe te spreken. Na wat geklooi werkt het weer alsof er nooit iets aan de hand was. Pfff.


5. “Is dat je baan of je hobby?”

Iedereen vraagt het zich af als je vertelt dat je digitale illustrator bent. Mensen denken vaak dat je gewoon voor de lol aan het tekenen bent, terwijl ze geen idee hebben hoeveel werk er in je creaties zit.


6. De afhankelijkheid van snelle toetsen

Je vingers weten precies waar elke sneltoets zit, tot op het punt dat je ze in je slaap zou kunnen bedienen. Wanneer je plotseling op een andere computer zonder sneltoetsen moet werken, voelt het alsof je je geheugen bent kwijtgeraakt.


7. De onbedoelde kunstwerken door lag

Het moment dat je computer plots begint te haperen tijdens een complexe illustratie, en je brush strokes in slow motion op het scherm verschijnen. Soms creëer je per ongeluk kunst met die glitchy lijnen.


8. “Kun je dat even snel tekenen?”

Iedereen die niet begrijpt wat digitale kunst inhoudt, denkt dat je in vijf minuten even iets kunt toveren. Ze hebben geen idee dat zelfs een eenvoudige tekening uren kan duren als je het goed wilt doen.


9. De "Oh nee, ik heb nog niet opgeslagen"-paniekaanval

Je bent helemaal in de flow, in hyper-focus ben je je meesterwerk aan het creëren… en opeens realiseer je je dat je in de afgelopen drie uur niets hebt opgeslagen. Die mini-hartaanval zorgt voor een directe reflex: Ctrl+S, Ctrl+S, Ctrl+S.


10. Altijd op zoek naar de perfecte brush

Ondanks dat je al honderd penselen hebt, blijf je altijd zoeken naar die ene perfecte brush die nét iets beter is. De ideale mix van textuur, flow en vorm… die bestaat toch ergens, toch?


 

Elke digitale illustrator herkent deze situaties meteen. Ze zijn onderdeel van de frustraties én de magische momenten die ons creatieve proces uniek maken. Herken jij je hierin, of mis je nog wat? Laat het me weten!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page